ÜNYE BELEDİYESİ’NDEN, GEÇMİŞTEN GELECEĞE TOHUM TAKASI ETKİNLİĞİ

A-
A+
Güncel Haberler

Ünye Belediyesi; İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Ata Tohumu Grubu işbirliği ile Ünye’de tarihi binlerce yıla dayanan tohumların korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Ünye Belediyesi Atatürk Parkı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen etkinliğe Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkan Vekili Orhan Gürel, Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultavak, Ünye İlçe Tarım Müdürü Ferda Yıldırım, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ve davetliler katıldı.

Her yıl gıdaya ulaşımın zorlaştığı günümüzde organik ata tohumlarının korunması, kullanımının yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması adına gerçekleştirilen “Geçmişten Geleceğe Ata Tohumu Takas Etkinliğinde” çok sayıda tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

İren; “Tohumların Sertifikalandırılması ile Güvence Sağlanmış Oldu”

Etkinlikte konuşan Ata Tohumu Grubu Yöneticisi Ender İren, “Ata tohumları olarak bilinen ve geleneksel yöntemlerle üretilen tohumları bir araya getirmek ve üreticilere ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Bu tohumların 2006 yılına kadar sertifikası satılması mümkündü. Ancak 1924 yılından bu yanda devam eden çalışmaların devam ettirilmesine yönelik 2006 yılında çıkan yasa ile bu tohumların korunması ve sürekliliğinin sağlanması adına sertifikalandırma çalışmasını hayata geçirdi. Bu kapsamla yılda 4 bin çeşit tohum incelenmekte ve piyasaya arzı sağlanmaktadır. Bu da ülkemize 2 milyar dolarlık bir gelir getirmektedir.” dedi.

Sarıkahraman; “Atalık Tohumlar Genetik Birer Hazinedir”

Etkinlikte konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman SarıKahraman ise “Yerli atalık tohumlar binlerce yıllık değişen koşullara uyum sağlayarak ulaşmayı başardıkları için birer genetik hazinedir. Dolayısıyla gıdanın güvencesi olan biyolojik çeşitliliği desteklemektedir. Bu açıdan da son derece önemlidir. Ufak çiftçiler piyasa şartlarının uygun olmaması nedeniyle bu tohumları terk ediyor. Atalık tohumların üretimi bitmek üzere ve üreticilerin elinde çok az kaldı. Atalık tohumun üretilmesini ve hayatta tutulmasının sağlanması için mücadele veriyoruz ve vermeliyiz.” diye konuştu.

Yıldırım; “Yerel Tohum Çeşitliliğimizi Korumalıyız”

Etkinlikte söz alan Ünye İlçe Tarım Müdürü Ferda Yıldırım, “Dünya’da artan insan nüfusuna karşı mevcut arazilerimizde maksimum üretim yapmak zorundayız. Ancak bunu yaparken yerel çeşitlerimizi de yaşatmalı ve geleceğe verimli bir şekilde üreterek aktarmalıyız.” dedi.

Mehel; “Gıda Üretimi Günümüzün En Önemli İhtiyacı Durumundadır”

Etkinlikte konuşan Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kemal Mehel ise, “Bugün burada, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve eşleri Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin başlattığı, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen “Ata Tohumu Projesi” ile başlayan, tarımsal çeşitliliği artırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen tohum takas etkinliğinin ilkini gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz.Ünye Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Geçmişten Geleceğe Ata Tohum Grubu ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda, bu toprakların genetik hafızasını geleceğe aktarmak için organik tarımı desteklemeyi hedeflemekteyiz. Tohum dostları ve ekolojik tarım uygulayan üreticilerden oluşan bu güzide toplulukla, gerçekleştirdiğimiz etkinliğin yöremizde yetişen ve atalarımızdan kalan tohumların ekilmesine, çoğaltılmasına, paylaşılmasına ve en önemlisi de korunmasına büyük katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum.” diye konuştu.

Güney; “Verimlilik Adına Genetiği İle Oynanmış Ürünler Hepimizi Olumsuz Etkiledi”

Etkinlikte konuşan Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise “Dünya’da etik olarak insan ırkının GDO’lu ürünlere genetiğini değiştirebilecek çalışmaların tartışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Verimi arttırmak adına kullandığımız yerli olmayan ve genetiği ile oynanmış ürünler bizi sadece dışa bağımlı bırakmakla kalmadı, aynı zamanda bölgemize, yöremize, damak tadımıza ve fıtratımıza uygun olmayan ürünlerin üretildiği bir sürece sürükledi. Ayrıca bu ürünlerden elde edilen ürünlerden tohum da elde edilemiyor. Bu etkinlikle geleneksel ata tohumlarımızın üreticilerimizle buluşmasını hedefliyoruz. Bu tip çalışmaların yaygınlaştırılması son derece önem arz etmektedir.” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında çok sayıda ata tohumunun dağıtımı gerçekleştirilirken, programa emeği geçenlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Güncel Haberler