BAŞKAN ÇAMYAR’A HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDEN “TÜRK HALK KÜLTÜRÜNE HİZMET” ÖDÜLÜ

A-
A+
Güncel Haberler

2013 Yılında kurulan Ünye Kent Müzesini 6 Haziran 2016 tarihinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesine çeviren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Hacettepe Üniversitesi’nden “Türk Halk

21 Nisan 2017 Cuma günü Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirilen Yaşayan İdareler ve Halk Bilimi çalıştayında konsept değişikliğine gidildiği Haziran 2016 tarihinden bu yana 11 binden fazla ziyaretçi ağırlayan ve Unesco logosu kullanmaya yetkili Türkiye’de ki tek Yaşayan Kültürel Miras Müzesi olan Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, örnek çalışma olarak değerlendirildi.

Çalıştaya Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof.Dr. Nebi Özdemir, Prof.Dr. Metin Özarslan, Dr.Şirin Yılmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

Ünye’de özellikle Kültür varlıklarının gün yüzüne çıkarılması ve hem kente hem de turizme kazandırılması doğrultusunda “Kültür Yolu Projesi” başlatan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, bu kapsamda Ünye Kent Müzesini Haziran 2016’da, Yaşayan Kültürel Miras Müzesine çevirmişti. Müze bu özelliği ile Türkiye’de ki 3 müzeden biri. Ayrıca geçtiğimiz aylarda yine yapılan girişimlerle Unesco logosunu kullanmaya başlayan Türkiye’de ki tek müze olmuştu.

BAŞKAN ÇAMYAR, TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI KORUMAK HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”

Çalıştay ve Ödül töreninde konuşan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Tarihi binlerce yıl geriye giden Anadolu toprakları birçok kültüre ev sahipliği yaparken, geride adeta somut ve soyut kültür gökkuşağı bırakmıştır. Bu kültür öğelerinden günümüze ulaşanların yanı sıra, hala keşfedilmeyi bekleyen daha nicelerinin de mevcut olduğuna inanıyorum. Somut olmayan kültürel miras bir toplumda aidiyet ve devamlılık duygusu sağlamakta, diğer yandan yaratıcılığı teşvik etmekte ve sosyal çevrenin oluşumuna da katkı sağlamaktadır. Bu kırılgan mirasın korunması ve canlılığının sürdürülebilmesi hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

BAŞKAN ÇAMYAR, “11 AYDA 11 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADIK”

Ünye Kent Müzesini Yaşayan Kültürel Miras Müzesi haline getirdikten sonra ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını kaydeden Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bizler de Ünye Belediyesi olarak 15 bin yıllık tarihi geçmişi olan ilçemizde yaşadığımız toprakların kültür öğelerini ortaya çıkarmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına Haziran 2016’da önemli bir başlangıç yapmış olduk. Kent müzesi olarak hizmet veren müzemizi bu tarihte gerekli altyapıyı hazırlayarak, Yaşayan Kültürel Miras Müzesi haline getirdik. Yine bu tarihten itibaren müzemizde 11 bin’in üzerinde ziyaretçi ağırlayarak, ne kadar doğru bir projeyi gerçekleştirdiğimizi görmüş olduk. “Geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez” düsturu ile somut olmayan kültürel değerlerimizi müzemizde ziyaretçilerimize deneyimleyerek yaşama imkânı sunuyoruz. Böylece ziyaretçilerimiz bu toprakların kültürel miraslarını hafızalarını yaşayarak kazıma imkânı buluyor” diye konuştu.

BAŞKAN ÇAMYAR, “SADECE SOYUT DEĞİL, SOMUT KÜLTÜR VARLIKLARINI DA ORTAYA ÇIKARIYORUZ”

Ünye’de göreve geldiği tarihten itibaren kültür varlıkları üzerine önemli çalışmalar yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Somut olmayan kültürel miraslarımızı yeniden gün yüzüne çıkartırken, kentimizin diğer kültür varlıklarını da birer birer ortaya çıkarıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de örnek projeler arasında gösterilen “Kültür Yolu Projesini” başlattık. Ünye 129 adet taşınmaz kültür varlığı ile bölgemizde ender yerleşim yerlerinden birisidir. Ancak modern kentleşmeyi “Eskiyi yık, yeniyi yap” olarak anlayarak, çok daha fazla sayıda olan eserlerimizi tarihin tozlu mazisine mahkûm etmişiz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren başlattığımız “Kültür Yolu” projemizle elimizde kalan tarihi miraslarımızı gelecek nesillerimize miras bırakmak için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

BAŞKAN ÇAMYAR, “GEÇMİŞLE GELECEĞİ AYNI POTADA BULUŞTURUYORUZ”

Bir kentin o toplumun tarihini ve kültürünü yansıtması gerektiğinin altını çizen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Ünye’nin tarihine baktığımızda, şehrin insan merkezli kurulduğunu, insanları bölen, onları ayıran değil, onları buluşturan, birbirine kenetleyen bir mekân olarak inşa edildiğini görmekteyiz. Bizler; Ünye’de Geçmişle geleceği aynı potada buluşturan, modern ile tarihi barıştıran, yeşil ile yapıyı kaynaştıran, insan ile şehri bütünleştiren bir şehircilik anlayışını hâkim kılmak gibi bir mesuliyet üstlendik. Yıllarca ihmal edilmiş, bilinçsizce yok edilmiş, hırpalanmış, tahrip edilmiş eserlerimizi restore etmenin mücadelesini veriyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’a, Hacettepe Üniversitesi adına Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu tarafından Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesinin kuruluşunda ki hizmetleri ve Türk Kültürüne yapmış olduğu katkılardan dolayı “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” verildi.

Ödülün kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade eden Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bu ödülü başta Ünyeli hemşehrilerim olmak üzere, emeği geçen tüm ekibim adına alıyorum” dedi.

Güncel Haberler